czwartek, 14 października 2010

Chleb Dukana z otrębami owsianymi

Chleb Dukana z otrębami owsianymi

Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu

Miksować otręby przez około 1 minutę, w celu uzyskania konsystencji mąki. Następnie otręby przesypać do pojemnika i dodać kolejne składniki. Zagnieść dobrze ciasto, nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia. Ugniecione ciasto przełożyć do formy i piec w mikrofali przez ok. 4 minuty. Po upieczeniu pozostawić wyjęte do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz