piątek, 15 października 2010

LASAGNE Z GRZYBAMI

LASAGNE Z GRZYBAMI


Usmażyć naleśniki (ilość dowolna)
ok.0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
1 mała marchew
kawałek selera
pół pietruszki
kawałek pora
1 cebula
pieczarki lub inne grzyby świeże lub mrożone (ja dałam kurki)
puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka skrobi
sól,pieprz
warzywko (odrobinka)
zioła prowansalskie
oregano
papryka ostra
1 łyżeczka sosu sojowego
granulowany czosnek

Cebulę i grzyby pokrojone na drobną kostkę podsmażyć.Dodać starte na dużych oczkach tarki warzywa-marchew,pietruszkę i seler,oraz pokrojony w półkrążki por.Na końcu dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem i dusić.Mięso podsmażyć osobno,mieszając by nie zbiło się w grudy.Wrzucić mięso do warzyw i dusić ok.10 minut do wyparowania soku.Doprawić.W razie potrzeby zagęścić skrobią (ja nie zagęszczałam)
Przygotować sos pomidorowy:
woda
koncentrat pomidorowy
czosnek
bazylia
sól
pieprz

Zagotować i zostawić do ostygnięcia.Układać w tortownicy lub misce żaroodpornej warstwami naleśniki i nadzienie.Ułożyć plasterki żółtego sera.Zapiec w piekarniku ok.20 minut w 200 st.Wierzch posmarować sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz