Gofry
Składniki na 6 gofrów:
* 1 op otrębów owsianych (150g)
* 2 łyżki otrębów pszennych
* 2 jajka
* 250ml jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki parafiny
* 2 łyżki słodzika (1 łyżka=3łyżeczki cukru)*
Otręby zmielić na puch. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta. Wykładać na rozgrzaną gofrownicę. Piec ok 5-7min, w zależności od mocy gofrownicy. Z porcji powinno wyjść ok 6-7 gofrów standardowej wielkości.
*Najlepiej użyć do gofrów słodzika przeznaczonego do pieczenia, z normalnymi słodzikami wychodziły mi gofry gorzkie. Jeśli macie słodzik w płynie to oczywiście trzeba dodać odpowiednią ilość słodzika w przeliczeniu na łyżeczki cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz