czwartek, 14 października 2010

Udka pod cebulką

Udka pod cebulką

Składniki (dla 2 osób):

    * 4 udka średniej wielkości
    * 1,5-2 cebule
    * 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    * 1-1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    * 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    * 3/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    * 0,5 łyżki majeranku
    * 0,5 łyżki oregano

Udka obrać ze skóry i tłustych części. Obsypać przyprawami i odstawić pod przykryciem na 1h, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 180st. Mięso wyłożyć na blachę i wsadzić do pieca (grzałka góra i dolna). Piec przez 15min, następnie mięso przewrócić na drugą stronę i podlać wytopionym tłuszczem. Piec kolejne 15min. Następnie wsadzić na formę pokrojoną w plasterki cebulę i przewrócić udka oraz zminiejszyć temperaturę pieca do 160st. Piec 20-30min, aż cebulka będzie miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz