piątek, 15 października 2010

PIZZA

PIZZA

Porcja na 2 dni.Najlepiej rozłożyć ciasto na dużej blaszce.

4 łyżki zmielonych otrębów owsianych,
2 łyżki zmielonych otrebów pszennych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1\3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dkg drożdzy
6 łyzek mleka
1 całe jajko
przyprawa do pizzy
ulubione zioła

Sypkie produkty mieszamy ze sobą,drożdze rozrabiamy w mleku i dodajemy do produktów sypkich, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Ciasto bedzie klejace ale w miarę zwarte.Foremkę smarujemy kroplą oliwy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem.Nastepnie smarujemy koncentratem pomidorowym lub ketchupem protalowym. Na to nakładamy co kto lubi, ja dalam pieczoną pierś z kurczaka,pieczarki,cebulkę,paprykę czerwoną,pomidory.Posypałam po wierzchu serem żółtym własnej roboty.

Piec w 200 stopniach około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz