Łosoś w ziołach
Składniki:
* 250 g filet z łososia świeżego lub mrożonego
* 1 ząbek czosnku
* 1/4 cytryny
* 1 łyżeczka suszonej szałwii*
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* 1/2 łyżeczki suszonego jałowca
* sól, pieprz
* natka pietruszki
*Można też użyć świeżych ziół drobno poszatkowanych.
Filet z łososia skropić sokiem z cytryny i natrzeć drobno krojonym czosnkiem. Zioła wymieszać i rozetrzeć w moździerzu lub drobno poszatkować. Doprawić filet solą i pieprzem, dokładnie osypać ziołami.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Łososia ułożyć na papierze do pieczenia i wsunąć na górną półkę piekarnika. Grillować około 10-15 minut.
Wyjąć łososia, posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Serwować na szparagach obgotowanych w lekko osolonej wodzie lub z pomidorkami koktailowymi przekrojonymi na połówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz