czwartek, 14 października 2010

Łosoś w ziołach

Łosoś w ziołach

Składniki:

    * 250 g filet z łososia świeżego lub mrożonego
    * 1 ząbek czosnku
    * 1/4 cytryny
    * 1 łyżeczka suszonej szałwii*
    * 1 łyżeczka suszonej bazylii
    * 1/2 łyżeczki suszonego jałowca
    * sól, pieprz
    * natka pietruszki

*Można też użyć świeżych ziół drobno poszatkowanych.

Filet z łososia skropić sokiem z cytryny i natrzeć drobno krojonym czosnkiem. Zioła wymieszać i rozetrzeć w moździerzu lub drobno poszatkować. Doprawić filet solą i pieprzem, dokładnie osypać ziołami.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Łososia ułożyć na papierze do pieczenia i wsunąć na górną półkę piekarnika. Grillować około 10-15 minut.

Wyjąć łososia, posypać poszatkowaną natką pietruszki.

Serwować na szparagach obgotowanych w lekko osolonej wodzie lub z pomidorkami koktailowymi przekrojonymi na połówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz