czwartek, 14 października 2010

Żurek

Żurek

1 l maślanki lub zsiadłego mleka
chuda wędlina
jajka na twardo wg uznania
cytryna

Wlać do garnka maślankę i na malutkim ogniu podgrzewać aż oddzieli się serwatka. Będzie to idealnie widoczne.
Potem przez gęstą lnianą ściereczkę przecedzić do drugiego garnuszka i odlać porcję, którą się chce ugotować. Na ściereczce zostanie pyszny chudy twarożek do wykorzystania w innym daniu.
Do odcedzonej serwatki wrzucic cebulę całą, ziele, listek laurowy, pieprz, pokrojoną w kosteczkę wedlinkę i pogotwać 15 min. Jesli żurek będzie za mało kwaśny można dodać trochę cytryny.
Do tego jajeczka w ćwiartki i mamy "wielkanocny" żurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz