czwartek, 14 października 2010

WUZETKA

WUZETKA

Ciasto:

6 łyżek otrebów owsianych
3 łyżki otrebów pszennych
4 duże łyżki jogurtu naturalnego
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
budyń czekoladowy lub 3-4 łyżki skrobii kukurydzianej
aromat waniliowy
30 tabletek słodzika
łyżeczka kakao (jeśli do ciasta zamiast budyniu daliśmy skrobie to dajemy 4 łyżeczki kakao

Masa:

1 1/2 jogurtu (dużego-400 g)
aromat śmietankowy
kilka kropli soku z cytryny
4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
około 20 tabletek słodzika
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szkl mleka

Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka utrzeć,dodawać stopniowo resztę składników.Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszac.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 180 st,w nagrzanym piekarniku ok.30 minut.

Jogurt wymieszać z aromatem,mlekiem w proszku i słodzikiem.Zagotować mleko,wyłączyć.Wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.Wystudzić.Wlewać cienkim strumieniem do jogurtu mocno mieszając żeby żelatyna nie ścięła się zbyt szybko.Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na przekrojone na pół ciasto,wylać tez masę na wierzch i boki.Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Oprószyć kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz