czwartek, 14 października 2010

Tuńczykowe dyski

Tuńczykowe dyski

Składniki (na ok 25 "dysków"):

    * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    * 1 średnia cebula
    * 2 jajka
    * 4 łyżki otrąb (dowolnych, użyłam owsianych)
    * 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
    * 1 łyżeczka sosu sojowego
    * 0,5 łyżeczki soli
    * 0,5 łyżeczki pieprzu
    * 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    * 0,5 łyżeczki papryki ostrej
    * 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego


Tuńczyk dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i zmniejszyć gaz. Z masy formowac małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru. na zimno luba na ciepło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz