czwartek, 14 października 2010

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy według diety Dukana

Składniki:
500 g białego sera 0% tłuszczu
5 jajek
300 ml (1 i 1/5 szklanki) mleka
40 g (1/3 szklanki) maizeny
10 łyżek słodziku
kakao naturalne
ew. aromat waniliowy

Przygotowanie:
Wykładamy sitko papierowaym ręcznikiem i wylewamy na nie biały ser. Zostawiamy na dwie godziny do odcedzenia.
W misce mieszamy: mleko, maizenę, jajka, słodzik, kakao i aromat. Dodajemy odcedzony ser. Najszybciej jest oczywiście wszystko zmiksować, ale ciasto daje się dość bezboleśnie wymieszać widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o srednicy 25 cm i wylewamy do niej wymieszany sernik. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy przez godzinę w kąpieli wodnej. Kiedy trochę ostygnie możemy wyjąć go z tortownicy.
Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz