czwartek, 14 października 2010

Sernik bez proszku

Sernik bez proszku

Składniki:

    * 400g serka homogenizowanego waniliowego
    * 5 jajek
    * 4 łyżki wrzątku
    * 1 łyżka kakao
    * 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    * 3,5 łyżki zmielonych (!) otrębów owsianych
    * ok. 3 łyżek słodzika (wg uznania)

Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmieszać żółtka, słodzik, otręby i serek. Nie mieszać za długo, dodać pianę. Masę podzielić na 3 części, do jeden dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku, do drugiej-kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (powstanie gęsta pasta:)), trzecią zostawić waniliową. Poszczególne masy wyłożyć do tortownicy, ja miałam 21cm, ale lepsza byłaby troszkę mniejsza. Piec w 200 stopniach ok.40-60min (moje ciasto było gotowe już po 35min-trzeba sprawdzać  patyczkiem:) bo piec piecowy nie równy;)).

UWAGA! Ciasto jest bez proszku do pieczenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz