Sernik bez proszku
Składniki:
* 400g serka homogenizowanego waniliowego
* 5 jajek
* 4 łyżki wrzątku
* 1 łyżka kakao
* 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 3,5 łyżki zmielonych (!) otrębów owsianych
* ok. 3 łyżek słodzika (wg uznania)
Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmieszać żółtka, słodzik, otręby i serek. Nie mieszać za długo, dodać pianę. Masę podzielić na 3 części, do jeden dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku, do drugiej-kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (powstanie gęsta pasta:)), trzecią zostawić waniliową. Poszczególne masy wyłożyć do tortownicy, ja miałam 21cm, ale lepsza byłaby troszkę mniejsza. Piec w 200 stopniach ok.40-60min (moje ciasto było gotowe już po 35min-trzeba sprawdzać patyczkiem:) bo piec piecowy nie równy;)).
UWAGA! Ciasto jest bez proszku do pieczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz