czwartek, 14 października 2010

Deser Zebra

2 duże jogurty naturalne
żelatyna porcja na litr
aromat waniliowy lub wanilia
3 łyżeczki cynamonu (ew 2 łyżeczki kawy rozpuszcz + 1łyżeczka kawy mielonej)
20-25 tabl słodzika (1tabl odpowiada 1 łyżeczce cukru)

Do kubka ceramicznego wsypujemy cynamon ew kawy, zalewamy do połowy gorącą wodą, czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania na 0,5 litra płynu), mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabl słodzika. Roztwór przekładamy do garnka, gdzie uprzednio umieściliśmy 1 op jogurtu. Miksujemy, wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia
Taki sam kubek napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabl słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego, całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka z 1 op jogurtu, miksujemy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia
Po jakimś czasie, gdy masy będą miały konsystencję gęstej śmietany, przelewamy do szklanek lub wysokich kieliszków warstwami na przemian uważając aby się nie zlały ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby stężały do końca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz