czwartek, 14 października 2010

Żurek

Żurek

ok.1 i 1/2 litra zsiadłego mleka (można już dostac je w sklepach) lub maślanki naturalnej
kostka rosołowa do smaku firmy winiary (obniżona zawartość tłuszczu i soli)
1 cebula
czosnek (1 nieduży ząbek lub troche granulowanego)
majeranek
1 liśc laurowy
3 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu czarnego

Wlać do garnka mleko i podgrzewac aż oddzieli sie serwatka.Przecedzić przez czystą,gęstą ściereczkę.Serwatkę zagotować,wrzucić kiełbaskę i obraną cebulę w całości.Dodac liśc,pieprz i ziele.Gotowac na wolnym ogniu ok.15 min.Cebulę wyrzucić.Doprawić majerankiem i czosnkiem.Jeśli jest za mało kwaśne dodac soku z cytryny.Można zagęścić skrobią (ja nie zagęszczałam).
Podawać z kiełbaską i jajkiem ugotowanym na twardo.
W smaku prawie identyczny jak prawdziwy żurek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz