piątek, 15 października 2010

SERNIK Z GALARETKĄ MLECZNĄ

SERNIK Z GALARETKĄ MLECZNĄ

Zawsze robię ten sam sernik,bo najbardziej mi smakuje.



0,5 kg sera 3x mielonego
mały jogurt naturalny
budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki parafiny
ok.30 tabletek słodzika (rozgniecionych)
4 jaja
szczypta soli
aromat cytrynowy
starta skórka z jednej wyszorowanej cytryny

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać żółtka,ser,słodzik,budyń,jogurt,parafinę,aromat.W dniach z warzywami daję startą na tarce jarzynowej surową marchewkę (jest wtedy kolorowy i bardziej mokry).W sezonie robiłam ten sernik z rabarbarem,(pokrojony w kawałki rabarbar wtykałam w ser).
Składniki wymieszać.Piec ok.40 min na lekko-brązowo.

Galaretka:
0,5 litra mleka
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 cytryny
3 krople aromatu cytrynowego
kilka tabletek słodzika (do smaku)

Mleko zagotować ze słodzikiem.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,wrzucić do gorącego mleka (nie gotować!)Dokładnie wymieszać,do rozpuszczenia żelatyny.Zostawić do wystudzenia.Do chłodnego mleka dodac sok z cytryny i aromat,wymieszać,zostawić w zimnym miejscu aż zacznie tężeć.Sernik zawsze po wyjęciu z piekarnika "siada" i powstają naturalne brzegi nie pozwalające wycieknąć galaretce,wylać galaretkę na zimny sernik i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Można użyć innego aromatu,np.pomarańczowego i startej skórki z pomarańczy.
W III fazie można użyć do galaretki mlecznej owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz