Ciastka
* 2 jaja (białka ubite na sztywno)
* 3 łyżki otrębów orkiszowych
* 2 łyżki słodziku
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Żółtka utrzeć ze słodzikiem, dodać otręby, wanilię i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 20 minut w 160 stopniach C. z termoobiegiem. Studzić na kratce, a pokroić jeszcze ciepłe.
Jajko pieczone w szynce
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Naczynie wysmarować odrobina oleju. Wyłożyć naczynko chuda szynka, wbić 2-3 jajka, posypać solą i
pieprzem, zapiekać do pożądanego stopnia ścięcia jajka (najlepiej zaglądać, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, ja piekłam ok. 12 minut). Udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz