czwartek, 14 października 2010

Ciastka

Ciastka

    * 2 jaja (białka ubite na sztywno)
    * 3 łyżki otrębów orkiszowych
    * 2 łyżki słodziku
    * 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Żółtka utrzeć ze słodzikiem, dodać otręby, wanilię i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 20 minut w 160 stopniach C. z termoobiegiem. Studzić na kratce, a pokroić jeszcze ciepłe.

Jajko pieczone w szynce

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Naczynie wysmarować odrobina oleju. Wyłożyć naczynko chuda szynka, wbić 2-3 jajka, posypać solą i
pieprzem, zapiekać do pożądanego stopnia ścięcia jajka (najlepiej zaglądać, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, ja piekłam ok. 12 minut). Udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz