piątek, 15 października 2010

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO


5 serków homo naturalnych lub 5 małych jogurtów naturalnych
po 4 słodziki na każdy serek (rozgniecione tabletki)
pół litra mleka
po 2 łyżeczki żelatyny na każdy serek
po 1 kropli aromatu waniliowego na każdy serek
barwniki spożywcze w 5 kolorach

Każdy serek osobno wrzucić do miseczki.Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnego mleka.Resztę mleka zagotować,do gorącego wrzucić napęczniałą żelatynę,wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.Kiedy mleko z żelatyną trochę przestygnie rozdzielić po równo do miseczek z serkami.Do każdej miseczki dodać rozgnieciony słodzik i odrobinę barwnika spożywczego.(Można zamiast żelatyny i barwników dodać różnokolorowe galaretki bez cukru jeśli takowe dostaniecie,wiem że bywają w sklepach ze zdrową żywnością i są ogólnodostępne np.w Anglii)
Wylać pierwszą warstwę serka do formy wysmarowanej parafiną i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia.Wylać kolejną i tak postępować aż do ostatniego serka.Można na wierzchu polać galaretką.Ja położyłam kleks z jogurtu ubitego z odrobiną śmietan-fixu i słodzika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz