czwartek, 14 października 2010

Ser topiony

Ser topiony

Składniki:
- 2 kostki chudego twarogu (kostki 250 gramowe)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy ser i wbijamy jajka. Dodajemy sodę i sól.
Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i wszystko miksujemy ok 15 minut.
Ser stopniowo będzie się rozpuszczał i w końcu uzyska kremową konsystencję, bez grudek.
Przelewamy do miseczki, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki. Serek po kilku godzinach jest gotowy.
Ja robiłam go późnym wieczorem i na śniadanko był gotowy.
Można spokojnie jeść go na ciepło - ale jest wtedy trochę rzadki.
Używam go również jako ser do pizzy, zapiekanek, tostów, rolad itp.
Do serka można dodawać różne zioła, cebulkę, szczypiorek, szynkę, łososia wędzonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz