czwartek, 14 października 2010

Ser żółty

Ser żółty

Składniki (na średnią kostkę sera):

    * 1kg chudego białego sera
    * 1,5 l chudego mleka
    * 3 żółtka
    * 2 białka
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 1 łyżeczka soli
    * 1/3 łyżeczki białego pieprzu


W dużym garnku zagrzać mleko. W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień  i gotować 40min cały czas mieszając. Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż osiąknie (ok.1h). W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. Wsadzić  na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić osiąkniety ser.

Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. Pojemnik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki. Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz