czwartek, 14 października 2010

Piernik Dukana

Piernik Dukana

    * 8 łyżek stołowych otrąb owsianych
    * 4 łyżki stołowe otrąb pszennych
    * 2 łyżki stołowe odtłuszczonego mleka w proszku*
    * 1 torebka proszku do pieczenia
    * 6 łyżek stołowych beztłuszczowego biełego serka**
    * 3 jajka + 3 białka
    * 2 łyżki stołowe mieszanki przypraw do piernika (cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir, goździki)
    * 2 łyżki stołowe słodziku w płynie***

* - nie miałam mleka w proszku. Bez tego piernik też jest dobry
** - dałam waniliowy serek homogenizowany z niską zawartością tłuszczu
*** - dałam rozgnieciony słodzik w tabletkach (5 tabletek)

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

W misce wymieszać otręby (ja zmieliłam otręby przed dodaniem pozostałych składników), mleko w proszku  i proszek do pieczenia. Dodać biały serek, dokładnie mieszając, następnie dodać całe jajka i 3 białka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy i słodzik.

Wlać do żaroodpornego naczynia, wcześniej posmarowanego oliwą za pomocą ręcznika papierowego.

Piec w piekarniku 45 minut. Sprawdzić, czy piernik jest gotowy zagłębiając w nim ostrze noża, które powinno zostać suche (ja sprawdzałam wykałaczką do szaszłyków).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz