Piernik Dukana
* 8 łyżek stołowych otrąb owsianych
* 4 łyżki stołowe otrąb pszennych
* 2 łyżki stołowe odtłuszczonego mleka w proszku*
* 1 torebka proszku do pieczenia
* 6 łyżek stołowych beztłuszczowego biełego serka**
* 3 jajka + 3 białka
* 2 łyżki stołowe mieszanki przypraw do piernika (cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir, goździki)
* 2 łyżki stołowe słodziku w płynie***
* - nie miałam mleka w proszku. Bez tego piernik też jest dobry
** - dałam waniliowy serek homogenizowany z niską zawartością tłuszczu
*** - dałam rozgnieciony słodzik w tabletkach (5 tabletek)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
W misce wymieszać otręby (ja zmieliłam otręby przed dodaniem pozostałych składników), mleko w proszku i proszek do pieczenia. Dodać biały serek, dokładnie mieszając, następnie dodać całe jajka i 3 białka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy i słodzik.
Wlać do żaroodpornego naczynia, wcześniej posmarowanego oliwą za pomocą ręcznika papierowego.
Piec w piekarniku 45 minut. Sprawdzić, czy piernik jest gotowy zagłębiając w nim ostrze noża, które powinno zostać suche (ja sprawdzałam wykałaczką do szaszłyków).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz